Φορολογική αντιμετώπιση μη εισπραχθέντων μισθωμάτων
Παλιότερα όταν ένας ενοικιαστής ενός ακινήτου δεν κατέβαλε το ενοίκιο προς τον ιδιοκτήτη του αυτό οφειλόταν συνήθως σε αμέλεια , ανευθυνότητα ή ακόμα και δόλο.Τον τελευταίο καιρό οι μειώσεις στα εισοδήματα , οι αυξημένοι φόροι και οι λοιπές επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί στο σύνολο της κοινωνίας έχουν ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το ποσοστό των μισθωτών οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως <<κακοπληρωτές>> καθώς πλέον αρκετοί είναι και αυτοί οι οποίοι πραγματικά αδυνατούν να καταβάλουν το μηνιαίο μίσθωμα για το σπίτι τους ή την επιχείρηση τους .Έτσι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτές τις περιπτώσεις καλούνται να καταβάλουν φόρο κάθε χρόνο με την φορολογική τους δήλωση επί ποσόν τα οποία ποτέ εισέπραξαν και πολλές φορές δεν θα εισπράξουν και ποτέ.Στην φορολογική νομοθεσία μετά και την κατάργηση της διαδικασίας της << εκχώρησης μισθωμάτων προς το δημόσιο >> που ίσχυε παλαιότερα προβλέπεται πλέον ρητά και αυστηρά η διαδικασία προκειμένου οι εκμισθωτές να αναβάλουν την φορολογία των ανείσπρακτων μισθωμάτων έως τον χρόνο της πραγματικής τους είσπραξης.Συγκεκριμένα το αρθ.39 παρ.4 του Ν. 4172/2013 αναφέρει :
<< 4. Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος >>.
Επιπλέον με την Πολ. 1102/2016 δόθηκαν οι ακόλουθες διευκρινήσεις :
<< 3. Επίσης, η μη είσπραξη μισθωμάτων αποδεικνύεται μόνο με τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 (εκδοθείσα δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, εκδοθείσα διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου, ασκηθείσα αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων), ένα εκ των οποίων πρέπει να προσκομίζεται σε κάθε περίπτωση. Ειδικά, σε περίπτωση που ο μισθωτής έχει πτωχεύσει, αντί της προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή.
Τα ως άνω δικαιολογητικά που προσκομίζονται στις Δ.Ο.Υ. προκειμένου να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα γίνονται αποδεκτά για τον δηλούντα. Στην περίπτωση της κοινωνίας, τα σχετικά δικαιολογητικά θα γίνονται αποδεκτά για όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως εάν αναγράφονται σε αυτά τα στοιχεία τυχόν λοιπών εκμισθωτών – υπεκμισθωτών, υπό την προϋπόθεση ότι τα αναφερόμενα στα προσκομισθέντα δικαιολογητικά στοιχεία του μισθίου, του μηνιαίου μισθώματος και του μισθωτή οφειλέτη (του κληρονόμου ή του εγγυητή), ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία που προκύπτουν από τα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2) ή από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή από το συμφωνητικό μίσθωσης.
Τονίζεται ότι από όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στις Δ.Ο.Υ. , θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα.
Εξαιρετικά και προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, ή οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί. >>.